Politiikassa otetaan askelia oikeaan suuntaan

Tasa-arvokysymykset ovat taas nostaneet päätään ministeri- ja komissaarinimityksissä, eikä syyttä, mutta onko tasa-arvokysymykset syytä nähdä myös totuttua laajemminkin?

Kun huomioi naisten aseman koko itsenäisyyden ajalta, naisten tasa-arvo-asiaa ei voi millään tavoin ylikorostaa. Naisten esiinmarssia edustuksellisessa demokratiassa tarvitaan juuri niin kauan että se lopulta menettää kokonaan merkityksensä. Erityisesti politiikassa naisten ylivoima on jopa välttämätöntä, koska vain siten se voi parhaimmillaan olla yhteen hiileen puhaltamista. Naiset ovat myös herkistyneitä havaitsemaan eriarvoisuuteen liittyviä yhteiskunnallisia epäkohtia laajemminkin juuri oman altavastaaja-asemansa johdosta.

Naisten näennäinen ylivoima poliittisissa nimityksissä ei kuitenkaan vielä takaa tasa-arvon toteutumista, koska miehet ovat keskimäärin kovapintaisempia, itsekkäämpiä ja kilpailuhenkisempiä oman edun tavoittelijoita kuin naiset. Sipilän johtamassa hallituksessa tämä oman edun tavoittelu näkyi selväpiirteisimmillään. Toteutettiin mittavia leikkauksia nousukaudesta ja syntyvyyden syöksykierteestä huolimatta. Ympäristölle haitallisia tukia ja veronalennuksia rahoitettiin puolestaan nettolainanottoa lisäämällä. Aktiivimalli ei osunut edes maaliinsa, mutta eriarvoisuusleikkurina se toteutti tarkoitustaan. Harjoitettu politiikka lisäsi sekä köyhyyttä että eriarvoisuutta. Se, jos mikä, oli miesvaltaista politiikkaa.

Tutkimusten mukaan naisten poliittisen voiman ja vaikutusvallan merkittävät tekijät ovat koulutusmahdollisuuksien ja aineellisten hyödykkeiden parempi saatavuus, tasa-arvoisempi ja osallistavampi politiikka. Naiset ovat myös kiinnostuneempia suhdetoiminnasta kuin itse tehtävästä, koska juuri suhdetoiminta auttaa eri tehtävien toteuttamisessa. Miehet taas pyrkivät rakentamaan suhdetoimintaa vasta kun he suorittavat tehtävää.

Politiikassa keskeisimpänä tulisi pitää kykyä nähdä kansakunnan yhteinen etu. Naisilla tämä pyrkimys kansakunnan hyvinvoinnin lisäämiseksi on kiistattomasti vahvempi. Politiikassa ollaankin ottamassa askelia koko ajan oikeaan suuntaan.

F93D4F8C-7B86-4BDC-B900-C7F5AB1513EC

Jätä kommentti